Што се случува во телото кога срцето престанува да работи и повеќе не дишеме? Еве што велат луѓето кои доживеале клиничка смрт.

Дефиницијата за клиничка смрт е реверзибилен прекин на дишењето, циркулацијата и мозочната активност. Едноставно кажано, ние престануваме да дишеме, крвта престана да циркулира во нашето тело, а мозокот престаннува полека да ја успорува работата но сепак „работи“.

Според студијата од 2018 година на Медицинскиот факултет Стони Брук во Њујорк, мозокот работи дури и по смртта, односно мозокот знае дека сте мртви.

Откако срцето престанува да чука, мозокот сè уште работи, односно има уште мозочна активност, а пациентите кои доживеале клиничка смрт велат дека биле свесни за сè што се случува околу нив веќе некое време, па дури и слушнале како лекарите најавуваат време на нивната смрт …

Кога на луѓето со срцева слабост ќе им се даде вештачко дишење и масажа на овој витален орган, мозокот тогаш добива 50 проценти од потребниот кислород, кој одржува некои од неговите функции.

„Ако успеете повторно да го вратите чукањето на срцето, функцијата на мозокот постепено ќе се врати. Колку подолго обезбедувате вештачко дишење и масажа на срцето на лице што умира, толку подолго ќе се задржи делумната активност на мозокот, но со побавна брзина “, објасни д-р Сем Парнија, еден од авторите на оваа студија.

Забележани се бројни позитивни промени кај луѓе кои буквално биле „вратени во живот“. Забележано е дека тие станаа подобри кон луѓето од нивната околина, поприлагодливи, поспремни за помош и генерално помалку себични.