Имунолошкиот систем на некои луѓе кои не биле изложени на корона вирусот може да го препознае патогенот (САРС-СОВ-2), што значи дека тие лица би можеле да имаат поблаги форми на болеста во случај да бидат заразени од вирусот, сугерираат новите истражувања.
Студијата, објавена во списанието „Nature“, открила дека меѓу примероците на 68 здрави луѓе во Германија кои не биле изложени на вирусот корона, 35 проценти имаат Т-клетки во крвта кои реагираат на вирусот.


Т-клетките се дел од имунолошкиот систем и помагаат да се заштити организмот од инфекција.
Реактивноста на Т-клетките сугерира дека имунолошкиот систем можеби имал претходно искуство во борба против слична инфекција и дека може да ја користи таа меморија за да му помогне на телото да се бори против нова инфекција.


Овие клетки биле „веројатно стекнати од претходни инфекции со ендемични вируси на корона“, напишале истражувачи од различни институции во Германија и Велика Британија.
Бидејќи Т-клетките можат да останат во крвта со години по инфекцијата, тие исто така придонесуваат за „долгорочно сеќавање“ на имунолошкиот систем и му овозможуваат да реагира побрзо и поефикасно кога е изложено на стар непријател.
Употребата на оваа двојна меморија, која се стекнува врз основа на слична инфекција, како одговор на нова инфекција се нарекува „вкрстена реактивност“.


Новата студија вклучува анализа на примероци од крв од 18 пациенти со „Ковид-19“ на возраст од 21 до 81 година и здрави донатори на возраст од 20 до 64 години со седиште во Германија.
Студијата откри дека коронавирусно реактивните Т-клетки биле откриени кај 83 проценти ковид пациенти.
Иако истражувачите пронашле постојни вкрстено-реактивни Т-клетки кај здрави донатори, тие во студијата напишале дека ефектот на овие клетки врз исходот од болеста Ковид-19 сè уште не е познат.
Наодите од студијата секако бараат повеќе истражувања.

Се чини дека во оваа студија постои значителен процент на лица кои ја имаат оваа вкрстена реакција на Т-клетките, кои ги стекнале врз основа на други вирусни инфекции со корона, што може да има одредено влијание врз тоа како ќе се справат со новиот вирус САРС-СОВ-2 – рече д-р Амеш Адалја, научник на Центарот за здравствено осигурување на универзитетот „Џон Хопкинс“.


Напишете коментар