На штета на работниците, а во корист на работодавците – помина времето кога имаше строго работно време, барем кога зборуваме за приватниот сектор. Останувањето на работа по работното време е нормално, иако такво нешто не е наведено во договорот потпишан од работникот.

Со текот на времето, насекаде во светот, па дури и во нашата земја, има зголемување на работата, не само по работното време, туку и за време на викендите, а особено во саботата. Во 2019 година, на пример, Црна Гора, Турција, Северна Македонија и Грција имаа поголем удел на вработени кои работат во сабота, а Турција, Црна Гора и Северна Македонија имаат поголем удел на жени кои работат на тој ден.

Каква е состојбата во светот, каде што работите најмногу? Според анализата на страницата ourworldindata.org, на годишно ниво, најмногу се работи во Камбоџа и Бангладеш (2.400 часа), по што следуваат Виетнам, Пакистан, Тајланд, Малезија, проследено со Индија, Јужна Африка и Хонг Конг, со 2.200 часа во текот на 12 месеци.

Годишно се бележат помеѓу 2.200 и 2.000 работни часови во Мексико, Јужна Кореја, Филипини, Шри Ланка, Индонезија, Полска и Русија. Во опсег од 1.800 до 2.000 часа, наведени во однос на тоа каде се работи најмногу, се: Малта, Летонија, Израел, Света Луција (Карибите), Исланд, Ерменија, Турција, Кипар, Ирска.

На самата граница, која вклучува 1.800 часа работа годишно, има земји како што се САД, Аргентина, Колумбија, Чешка, а веднаш под нив се наоѓаат Јапонија, Бразил, Шпанија и Велика Британија. Околу 1.700 часа годишно се работат во Бугарија и Шведска, а 1.600 часа во Шведска и Уругвај.

Ако се преселиме чекор подолу, доаѓаме до 1.500 часа работа за 12 месеци, колку што е направено во Белгија, Швајцарска Словенија. Луксембуржаните и Французите работат околу сто часа помалку, а Холанѓаните и Германците работат приближно 1.400 часа.

Врз основа на податоците, заклучуваме дека повеќето работи се прават во Азија. И, какво е чувството на лично задоволство, во однос на можностите и условите на животот?

Скалата поставена од споменатата аналитичка фирма оди од 0 до 10, но никој не го достигнал врвот. Норвежаните се најзадоволни од животот, откако влегоа во оваа недела на скалата, следени од Канада, Израел, Костарика и Австралија. Потоа следуваат САД и Белгија.

Следат Бразил, Италија, Саудиска Арабија, Тајланд, Јапонија. Некаде на средина на списокот се Нигерија, Кина, Малезија, Хонг Конг, Бутан, Венецуела и додека се спуштаме на бројот 4 – Индија, Уганда, Египет. Најмалку се задоволни од животот во Авганистан.