Бранислав Брано Мичуновиќ беше уапсен денес во Будва. Кој е човекот кој во регионот го нарекуваат со различни имиња, вклучително и „богот на подземјето “ на Балканот?

Подгорички Вијести објави дека Мичуновиќ е уапсен, а според првите информации уапсени се уште неколку лица со Мичуновиќ и биле пронајдени два пиштола.

За некои, Брано Мижуновиќ е „гордост на Црна Гора“, за што сведочи и страницата на Фејсбук, која го носи ова име, додека за други тој е криминалец и „господар на Црна Гора“, без чие одобрување не може да се заврши сериозна работа во државата. Имено, во Црна Гора постои изрека „нема крал, нема Тито, сега се прашува Брано“.

Роден е во 1953 година во Никшиќ, а во младоста тренираше бокс и беше член на елитната 63-та падобранска бригада на поранешна ЈНА.

Колку што е познато – преку домашните записи на осудени криминалци – Мичуновиќ не се споменува. Последните години од 20 век ги помина во затворот Спуж, бидејќи беше осомничен за убиство што се случило под сомнителни околности.

Тој беше ослободен заедно со неговиот пријател Здравко Лопушина за обвинението дека во октомври 2000 година, пред Клиничкиот центар во Подгорица, го убил Радован Ковачевиќ од Никшиќ.

Мичуновиќ, официјално, не припаѓаше на ниту една црногорска партија, но тоа не значи дека тој бил политички пасивен.

Есента 1992 година не му се допаѓаше идејата Воислав Шешељ да одржи партиски митинг во Никшиќ, па тој и неговата компанија го чекаа на влезот во градот. Митингот не се одржа зошто тој не дозволил.

Брано секогаш беше тука за Мило Ѓукановиќ

Кога и да му требаше на Ѓукановиќ, тој беше тука за него, без разлика дали станува збор за заштита или помош, за да постигне победа над политичките противници. Со негова помош се финансирани многу проекти, митинзи, протести, како и се пронајдени многу гласачи со помош на неговото влијание.

Освен што бил сопственик на ФК Сутјеска, тој официјално се занимавал со недвижен имот и угостителство. Тој имаше многубројни клубови и казина на брегот, вклучително и, како што рекоа во тоа време, најголемата дискотека на Балканот – „Трокадеро“ во Будва.

Името на Брано Миќуновиќ стои на две меѓународни обвиненија за шверц на цигари. Во италијанското, со Мило Шукановиќ и уште неколку лица од Црна Гора, тој е осомничен за шверц на цигари.