Воената операција на САД во Авганистан, која започна како одговор на терористичките напади на 11 септември 2001 година, ги отстрани Талибанците од власт. Сепак, тоа не ги реши проблемите со дрогата. Напротив, насадите со афион се проширија.

Ако пред инвазијата на западот, во земјата имаше околу две илјади хектари полиња со афион, сега има триесет. Владата на Хамид Карзаи се обиде да го реши проблемот со дрогата, но без успех.

Кога Талибанците ја презедоа власта во средината на 90-тите години, Авганистан учествуваше со 70 отсто во снабдувањето на светскиот пазар со опиум. До 2000-та година, афионот ги окупираше скоро сите полиња. За разлика од другите култури, тој не бара посебно одгледување. Плус чини десет пати повеќе од овошјето, зеленчукот или пченицата.

Американските разузнавачки служби го знаеле патот по кој авганистанските опијати стигнувале до светскиот пазар, но тие им гледале низ прстите. Вашингтон беше многу повеќе заинтересиран за изградба на гасовод од Туркменистан до Пакистан. Цевките требаше да помине низ Авганистан, но се водеше војна меѓу командантите на теренот.

Талибанците ја промовираа соработката со западните инвеститори како признание за нивната легитимност. За да не го напуштат проектот, тие на Американците им ветија дека ќе воспостават ред во земјата.

Во 1999 година, Талибанците издадоа наредба да се намалат површините за опиум за една третина. Забраната беше објаснета со фактот дека дрогата му противречи на исламот. На оние што не ги послушаа, им се закануваше апсење и тортура.

Како резултат на таквата политика, според податоците на УНОДЦ, афионските култури паднале од 83.000 хектари на 2.000. Трговијата со дрога опаѓаше, но незадоволството од Талибанците растеше во земјата.

За време на првата година од владеењето на Хамид Карзаи, афионските полиња се проширија на 30.000 хектари. Авганистан уште еднаш стана најголемиот производител на дрога.

Земјата беше во хаос, а граѓанската војна продолжи. Во суштина, Карзаи го контролираше само Кабул, а во регионите моќта беше во рацете на командантите на теренот.

Американците сè уште не се грижеа многу за авганистанската трговија со дрога. Тие ја вложија целата своја сила во борбата против исламските радикали и видоа соучесници во командантите на теренот ( кои беа неофицијални газди на плантажите со афион). На нивно барање, Вашингтон издвои средства за обнова на системот за наводнување. Исто така, се користеше и нов систем за дистрибуција на вода за наводнување на афионот. Соединетите држави, не сфаќајќи го тоа, помогнаа да дојде до проширувањето на територијата каде се одгледува афион.

Покрај тоа, во првите години по соборувањето на Талибанците, државата доби хуманитарна помош до 250.000 тони брашно. Ова ги обесхрабри луѓето од одгледување сопствена пченица.

Еден хектар пченица носи околу 220 долари годишно, а афионот четири илјади долари. Тоа е десет пати повеќе од платата на лекарите, наставниците, полициските службеници.

Авганистанските власти постојано укажуваа дека проблемот со трговијата со дрога нема да биде решен сè додека самите Американци не престанат да профитираат од тоа. И тие ги посочуваа патиштата за транспорт на дрогата.

Така, поголемиот дел од опиумот пристигнува во Европа преку земјите на Персискиот Залив и Индија. Но, најпрво опиумот оди во Пакистан. Кабул не можеше да разбере зошто Вашингтон не беше во можност да изврши притисок врз специјалните служби на Пакистан и да го запре извозот на дрога од земјата.

Постојат многу прашања за тоа како опиумот доаѓа од Европа во Америка. Поголем дел од дрогата се транспортира со авиони и хеликоптери. И воените и цивилните аеродроми во Авганистан ги контролираат Соединетите држави. Локалните власти веруваат дека е невозможно да се извезува таков товар без знаење од Вашингтон. Но, тие немаат докази.

Гласините за вмешаност на САД во криумчарење на авганистански опијати циркулираат веќе десет години. Сепак, ниту еден авион поврзан со Американците, не бил пресретнат како превезува дрога на Балканот, Турција или Европа.

Во 2019 година, во Авганистан се произведоа 6,7 тони опиум, што е за 21 процент повеќе отколку во 2018 година.

Објектите за производство на хероин во Авганистан се наоѓаат на границата со Пакистан и Иран. Освен овие две држави тука се Американците а во тој регион големо е влијанието и на Кина.

Директорот на Центарот за проучување на современиот Авганистан, Омар Несар, смета дека дури и денес САД не ја гледаат трговијата со дрога како директна закана.

Американците отворено рекоа дека строгите мерки во борбата против трговијата со дрога ќе и наштетат на авганистанската економија. Покрај тоа, уништувањето на афионските полиња ќе ги сврти жителите на земјата против американските и локалните власти “, посочува експертот.

Несар признава дека проблемот со авганистанската трговија со дрога се чувствува повеќе во Европа отколку во Америка. Сепак, трговијата со дрога е важен извор на финансирање на меѓународниот тероризам. И неприфатливо е да се игнорира оваа глобална закана.


Напишете коментар