Јапонските експерти од „Fomalhaut Techno Solutions“ објавија извештај за потрошувачката на материјали што се користи во новите телефони „iPhone 12“ и „iPhone 12 Pro“.

Благодарение на нив, имаме груба идеја за тоа колку всушност чини да се направи еден телефон, не сметајќи ја интелектуалната сопственост, истражувањето и развојот и слични предмети. Па, колку чинат материјалите што се вградени во новите „iPhone“ уреди?

Најскапи – модерениот екран и 5G модемот

Според извештајот, вкупната „сметка за материјали“ за „iPhone 12“ е 373 долари, додека за „12 Pro“ е 406 американски долари. Ова е збир на цени на сите компоненти што се вградени во овие телефони.

Да потсетиме, официјалната цена на овие телефони започнува од 829 долари за редовната, или 999 долари за верзијата „Pro“.

Најскапиот дел од новиот телефон е неговиот модем 5G – моделот „Qualcomm X55 5G“ кој чини околу 90 долари. Следната најскапа компонента што е вградена во овие телефони е „Samsung OLED“ екранот.

Сепак, неговата цена не е толку висока како што може да помислите, бидејќи чини само 70 долари. Чипсетот „A14 Bionic“ чини околу 40 долари, додека поскапите компоненти ги вклучуваат „RAM“ меморијата (12,8 долари) и простор за складирање (19,2 долари).

Интересно, вака признатите и важни сензори за камери на „Sony“ всушност чинат само 7,4 и 7,9 долари.

Од каде доаѓаат компонентите на „iPhone“?

Друга интересна табела покажува од кои земји доаѓаат компонентите на „iPhone“. Излегува дека, без оглед на тоа каде се составуваат телефоните (во Кина, Индија и наскоро во Виетнам, најверојатно) повеќето компоненти доаѓаат од Јужна Кореја, дури 26,8%.

По Јужна Кореја, втора на листата на добавувачи на компоненти се САД, од каде доаѓаат 21,9%, додека Јапонија е трета на списокот, а од таа земја пристигнуваат 13,6% од компонентите за новите телефони на „iPhone 12“. Засега, повеќето уреди на „iPhone“ се составуваат во Кина.