Пациентите кои биле позитивни на вирусот корона, најверојатно, ќе бидат имуни на болеста една година, според истражувањето на Институтот за примена на нуклеарна енергија (ИНЕП) во Белград.

Од почетокот на пандемијата, во Србија, 15.000 луѓе биле анализирани во лабораториите на ИНЕП, но не сите биле позитивни на вирусот корона.

„Антителата ќе траат од година до година и половина, тоа е еден вид претпоставка. Она што го знаеме е дека за седум месеци, најдолго кога ги следиме пациентите, овие антитела преживуваат во организмот, дека кај пациенти кои имаат развиено високо ниво на антитела нема нагло опаѓање на вредноста, тие паѓаат за околу пет проценти и поради сето ова се претпоставува дека тоа ќе трае најмалку една година “, рече Марија Гњатовиќ, научен соработник на ИНЕП, во емисијата„ 150 минути “на ТВ Прва.

Постојат пациенти кај кои, како што појаснува, антителата исчезнуваат брзо, тоа се оние кои асимптоматски или со многу лесна клиничка слика поминале kovid-19 и првично развиле ниски вредности на антитела. Тие вредности паднаа така што повеќе не можат да се мерат, но овие пациенти секако се некако заштитени.

„Антителата се само еден од параметрите на имунолошкиот систем кои учествуваат во одбраната, исто така има и имуни клетки кои се сеќаваат на контактот со вирусот Сарс-КоВ-2, така што постои некаква заштита и кој и да дојде во контакт со вирусот, организмот побрзо ќе ја надмине болеста. таа рече.

Пред неколку дена, Кризниот штаб усвои примена на брз тест за антиген. Според Гњатовиќ, тоа е тест со кој се детектираат протеините на вирусот, што всушност е додаток на тестот за ПЦР.

„Не може да биде подобро од тестот за PCR, но може да се користи за масовно тестирање на многу поголем број примероци. Од друга страна, кога ќе помине периодот во кој вирусот е во горниот респираторен тракт, кога PCR или брз тест за антиген може да го потврди присуството на вирусот, доаѓаме до примена на серолошки тестови, тоа е од две недели наваму од првите симптоми. Златен стандард при примена на серолошки тестови е тестот со пропелер направен од институтот INEP. Правиме тестови по лично барање “, додава Гњатовиќ.

Во моментов се користат и брзи серолошки тестови. Тие во моментот се користат во амбуланти за ковиди.