Руската вакцина Спутник V не содржи компоненти што се користат за микрочипирање луѓе. Технологијата за воведување чип преку вакцината во моментов не постои, рече еден од организаторите на клинички испитувања на вакцината „Спутник V“, директорот на Институтот за трансплантативна медицина и биотехнологија на универзитетот „Сечин“, Вадим Тарасов.

„Се разбира, нема чипување, ништо слично не е правено. Ова е во основа невозможно, бидејќи како дел од создавањето на вакцината, во моментов нема ништо толку слично. Вакцината не е ништо повеќе од вакцина, направена на позната платформа, од познати елементи, кои не можат да извршат чипирање или да започнат какви било заговорни активности. „Тие можат да обезбедат безбедност само од ковид“, изјави Тарасов за руските медиуми на конференцијата организирана со поддршка на порталот „Стопкоронавирус.ру“.

Тарасов разби друг мит поврзан со вакцината против ковид. Тој изјави дека „Спутник V“ не содржи генетски модифицирани елементи, кои обично се нарекуваат ГМО, но содржи компоненти кои имитираат антигени присутни во ковид.
Научникот потсети дека студијата за структурата на вирусот е неопходна за да се разбере кои антигени предизвикуваат имунолошки одговор и како тие би се репродуцирале во вакцината.

„Тоа е она што овозможува вакцината да работи и овозможува започнување на имунолошкиот одговор. Тука нема генетски модифицирани елементи. Нема потреба да се плашиме од ова “, рече тој.

Претходно, раководителот на Одделот за општа вирусологија при Федералниот истражувачки центар за истражување и развој на имунобиолошки производи „Чумаков“ на Руската академија на науките, Георги Игнатиев исто така изјави дека вакцината развиена од неговиот центар не содржи чип.