Откриено е дека ковид-19 може да живее максимално девет часа и четири минути, односно пет пати повеќе од патогените микроорганизми кои предизвикуваат обичен сезонски вирус.

Експертите велат дека овие резултати не се толку алармантни колку што звучат, а примероците од коронавирус биле пронајдени кај починатите ден по нивната смрт.

Откриено е дека ковид-19 може да живее максимум девет часа и четири минути, односно пет пати повеќе од патогените микроорганизми кои предизвикуваат обичен сезонски вирус.

Студијата исто така покажа дека 80 проценти етанол може да ја убие короната во рок од 15 секунди.

Синтија Кар, епидемиолог од Винипег, Канада, вели дека тоа се важни информации за неа.

Ако знаеме дека можеме брзо да го убиеме вирусот со миење на рацете, тогаш да се држиме до тос. Не треба да паничиме и да се тушираме без престан кога ќе дојдеме однадвор дома. Треба само да разбереме дека вирусот е на наши раце и може ни се случува да ги допреме носот, устата, очите со истите раце и на тој начин да му дадеме шанса на ковид-19 да се развие во нашето тело, рече Синтија Кар.