Студијата на научниците од Англија покажа дека луѓето со индекс на телесна маса (БМИ) од 30 до 35 го зголемуваат ризикот од смрт од ковид-19 за 40 проценти и за дури 90 проценти кај оние со БМИ поголем од 40, во споредба со луѓето со нормална телесна тежина. Луѓето со БМИ над 30 години се сметаат за дебели.

Тековните докази се јасни и покажуваат дека прекумерната телесна тежина или дебелината ве ставаат во ризична група да добиете посериозна форма или смрт од ковид-19, но и да бидете изложени на многу други сериозни болести“, рече Алисон Тедстон, нутриционист. И други студии во светот покажуваат дека луѓето со прекумерна телесна тежина имаат поголем ризик за компликации поврзани со ковид-19.

Научниците сè уште се обидуваат да утврдат точно кој специјален механизам би можел да ја објасни врската помеѓу дебелината и ковидот, а досега тие идентификуваа неколку фактори. Имено, дебелината доведува до акумулација на маснотии во виталните органи и до отпорност на инсулин и висок крвен притисок. Ова значи дека дебелината честопати оди заедно со други здравствени заболувања како дијабетес, послабото срце и проблеми со црниот дроб и бубрезите.

Преголемата акумулација на маснотии исто така може да влијае на респираторниот систем. Поради нивната дебелина, луѓето немаат здив и немаат кислород во крвта и ткивата.

Дебелината додава притисок на скоро секој орган или систем во организмот – тврди Сузан Џеб, професор по исхрана и јавно здравје на Оксфорд во Британија.

Масното ткиво, исто така, има повеќе ангиотензин од конвертирачкиот ензим 2 (ACE2) што новиот коронавирус го користи за да влезе во клетките. Луѓето со повисоко ниво на ACE2 во крвта и ткивата можат полесно да се заразат со ковид-19, велат експертите.

Франческо Рубино, експерт за дебелина и претставник на Одделот за бариатриска и метаболичка хирургија од Кинг колеџ во Лондон, ја нарекува врската помеѓу ковид-19 и дебелината како судир на две пандемии.

Пандемијата на коронавирус навистина ја изразува потребата поагресивно да се справиме со дебелината – рече тој.


Напишете коментар