Претседателот и извршен директор на Фајзер, Алберт Бурла смета дека враќањето во нормалниот живот по пандемијата ќе биде можно до есента годинава и дека коронавирусот нема да стане поопасен за луѓето од грипот. Шефот на американската компанија, кој заедно со германскиот партнер БионТех развија вакцина против инфекција со коронавирус, го искажа ова мислење во интервју за Ханделсблат.

Мислам дека е така, рече Бурла на прашањето дали е реално да се вратиме во нормален живот на крајот на есента. КОВИД-19 ќе стане еден вид грип. Сите ќе се вакцинираме и ќе живееме што е можно понормално “, рече тој.

Бурла тврди дека вакцината Pfizer / BionTech е ефикасна до 97 отсто. Податоците за секојдневна употреба, особено во Израел, го потврдуваат ова. Само нашата вакцина беше користена таму, а пријавената ефикасност беше 97 отсто, дури и поголема од онаа пријавена во нашата студија, рече шефот на Фајзер. Тој посочи дека технологијата за развој на вакцината овозможува „да се предвиди каква било варијација на вирусот“.

Претседателот на Фајзер исто така ги објави плановите за зголемување на набавката на лекот во земјите на ЕУ во следните недели. Ние ќе доставиме четири пати повеќе вакцини овој квартал отколку во првиот квартал, 250 милиони дози наспроти 62 милиони во првиот квартал. И, разговараме дали можеме повеќе, рече тој. Доколку се појави можност, Фајзер и БиоНТех се подготвени да испорачаат стотици милиони нови дози во Европа во 2022 и 2023 година, кои ќе бидат произведени во нашите капацитети во Европа, рече Бурла.