Владата на Македонија има јасен став да работи на заедничко решение со Бугарија во остварувањето на целите за влез во Европската унија, но за националниот идентитет не може да се преговара, изјави денеска владиниот портпарол Душко Арсовски.

Ако зборуваме за дефинирање на јазикот, Бугарија има право да побара анекс, што не е прифатливо за владата на Македонија, бидејќи Европската унија веќе го прифати македонскиот јазик и го користи за време на настани и публикации. Бугарија има право на поинаков став, што може да го потврди Европскиот совет, но тоа нема да влијае на позицијата на Унијата. Македонскиот јазик е признат во документите на ЕУ и тоа е наше неприкосновено право. изјави Арсовски.

Изјавата следи по одлуката на Бугарија да стави вето на првата меѓувладина конференција на Македонија со Европската унија.

Владата работи со меѓународни сојузници и е особено благодарна за активностите на Германија за време на претседателството со ЕУ. Во овие моменти на предизвик за целиот свет, ние мора да ги покажеме европските вредности и да го фаворизираме дијалогот наместо конфликтот, како и да ставиме подготвеност за соработка пред национализмот и политиката на изолација, рече Арсовски.

Тој потенцираше дека нема преговори за националниот идентитет на Македонците.

Владата никогаш нема да се откаже од нашето право на самоопределување, што е во согласност со Повелбата на ООН, Декларацијата за човекови права, Европската конвенција за човекови права, Договорот од Лисабон, како и Уставот на Република Македонија – рече Арсовски.