Пандемијата на коронавирус влијаеше и на браковите и односите меѓу сопружниците, а најмногу, според експертите на Институтот за ментално здравје, се засегнати оние партнери кои претходно имале проблеми, иако, како што предупредуваат, не се заштитени ниту здравите бракови.

„Проблемите со брачните парови сега се интензивираат, најверојатно ќе се сретнеме со парови кои имале брачни проблеми пред пандемијата, што не значи дека здраво семејство нема проблеми во овој момент, вели Сања Николиќ психотерапевт за брак и семејство од Институтот за ментално здравје. Се поголем број парови бараат стручна помош, вели таа.

Николиќ објаснува дека има забележително недоразбирање во брачната заедница каде партнерот се плаши и страда за себе без разбирање за другата страна.

Секој брачен пар има свои „механизми за справување“, односно начини за надминување на стресот, вели Николиќ и советува дека во ова време е најдобро да се потенцираат здравите потенцијали и да се прави она што нè радува и опушта во нашиот дом.

Николиќ посочува дека жените се посвесни за брачните проблеми и бараат помош од експерти, додека последните години се забележува зголемување на бројот на мажи за кои помошта на советниците повеќе не е табу тема.

Психологот од Институтот за ментално здравје Снежана Мрвиќ исто така го потенцира фактот дека истражувањата покажуваат дека браковите што биле функционални пред пандемијата ги одржувале тие односи, додека кај нефункционалните парови проблемите станале поизразени.

Во првиот бран на пандемијата, стапката на разводи се зголеми, но има и такви парови кои станаа блиски за време на пандемијата, рече Мрвиќ.

Таа додава дека некои парови од оваа пандемија ќе излезат посилни отколку што се, додека на фрагилните и послаби луѓе оваа време ќе остави големи последици и дека тоа зависи од типот на личноста, карактерот и карактеристиките на личноста.

Од почетокот на пандемијата, партнерите биле многу повеќе упатени едни на други, што не беше случај порано кога имаа помалку време поради бројни обврски.

Луѓето ја губат контролата, постои голем страв, вели таа, и истакнува дека стравот е добар и има заштитна улога, но кога прераснува во ирационален страв, тоа многу влијае на партнерството и доведува до проблеми во брачната заедница.

Важно е во овој период, секој партнер да има време кога ќе биде сам со своите мисли и чувства, а на тој начин ќе има помалку несогласувања што можат да се засилат во оваа ситуација. рече Мрвиќ.

Таа ги советува партнерите да стапат во контакт сами со себе и со своите чувства, со цел да бидат добри со другите и да се фокусираат повеќе на партнерот.