Оваа година грипот беше или ќе биде заменет со ковид-19. Ова е потврдено со трендовите од јужната хемисфера, поточно од Австралија и Нов Зеланд, кои во моментов влегуваат во лето, а во текот на зимата имаа значително помали бројки на грип во споредба со просечните годишни просеци. 

Се тврдеше дека поради ковидот грипот има помала шанса за ширење, бидејќи епидемиолошките мерки спречија негово брзо распространување за време на постудените денови, а времето покажа дека е тоа точно објаснување. 

На пример, Австралија има просечно околу 86.000 случаи на заразени со грип секоја сезона, а до септември оваа година биле тестирани 96.294 примероци, од кои само 946 биле позитивни на грип. Слична беше состојбата и во Нов Зеланд. Од 159 примероци, ниту еден не бил позитивен.

Очигледно, „кралицата“ на зимските респираторни инфекции, грипот, ќе остане во втор план оваа сезона, односно го изгуби приматот во споредба со коронавирусот. Имено, ковид-19 сè уште е водечки здравствен и секаков друг проблем ширум светот. Епидемијата не стивнува, но барем грипот пристигна само во минорни бројки и тоа само во мал број земји. 

Факт е дека секоја година сезоната на грип започнува во средината на ноември и завршува само во март или април. Но, според сите проценки, оваа сезона ќе биде целосно неспецифична и во однос на бројот на пациенти и на бројот на хоспитализирани тешки случаи на грип.

Според Европскиот центар за контрола на болести (ЕЦДЦ), сè уште не се пријавени хоспитализирани лица од грип во 55-те европски земји што ги следи организацијата, при што 30 земји известуваат за активности во рана фаза, пет известуваат за низок интензитет и 29 земји немаат пријавено никаква активност на грип.

Со оглед на тоа дека се работи само за спорадични случаи на грип, светската карта за грип на Светската здравствена организација е сè уште бела. Имено, сè додека во земјата нема повеќе од 10 случаи на грип, картата остануваа бела, а тоа е моменталната состојба во сите европски земји.

FluNet, каде 88 земји од светот доставуваат податоци, објави дека тестирале 192.375 примероци до крајот на ноември, од кои само 327 беа позитивни. Од нив, 162 примероци биле од грип од типот А, а 165 случаи биле од инфлуенца од типот Б. Во последната недела од ноември, ниту еден од 1002 примероци не бил позитивен на грип. Исто така, никој од пациентите не мораше да биде хоспитализиран, што значи дека станува збор за поблаги форми на болеста.