Според неофицијални податоци, повеќе од 300.000 пиштоли и пушки се во нелегално поседување на Косово и Метохија.

Илегалното оружје останува голем проблем во Косово и Метохија. Како што дознаваме неофицијално, повеќе од 300.000 пиштоли и пушки се во нелегално поседување на Косово и Метохија. Индикатор за големи количини на нелегално оружје на територијата се бројни полициски акции насочени кон борба против шверцот на оружје.

Косовската полиција минатата недела уапси 13 лица осомничени за вмешаност во организиран криминал и шверц на оружје по повеќемесечна истрага. Ова беше продолжение на акцијата од 2020 година, кога 12 лица беа приведени за исто дело. Од вкупно 25 уапсени од двете акции, 19 се моментално во притвор.

Апсењата беа извршени во Приштина, Гњилане, Урошевац и Јужна Митровица. При претрес на куќите и на помошните објекти на осомничените, пронајдени и одземени се осум долги пушки од разни модели, 13 парчиња оружје – кратки цевки, два саржери, 1.493 парчиња муниција од различен калибар, делови за оружје, опрема за чистење на оружје, двоглед, 21 мобилен телефон , тетратка со белешки. Останува непознато за што бил наменет овој арсенал оружје, како и за какви белешки се чувале во тетратката.

Кривичното дело за кое се товарат осомничените е увоз, извоз, набавка, транспорт, производство, размена, посредување или неовластено продавање на оружје или распрскувачки материи.

Претходната операција годинава беше спроведена на 25 март во Урошевац, Гњилане, Приштина, Липјан и Штрпце на 13 локации. Тогаш беа уапсени седум лица.

Главниот обвинител на Основното обвинителство во Урошевац, Шукри Јашари, изјави дека акциите за апсење биле поврзани со грабежите што се случиле низ целото Косово во 2019 и 2020 година. Запленети се шест полначи за минофрлачи, шест пиштоли, 100 куршуми за пиштоли, магацин со муниција од калибар 7,62 мм, пет големи и 12 мали магацини со куршуми за „калашникови“, средства за чистење оружје, делови за пушки, неколку задница на пушки, двогледи итн.

Годишно се запленети околу 1.500 нелегални оружја на Косово и Метохија, а регистрирани се околу 30.000 пушки и пиштоли, кои се во законска сопственост на 20.000 лица, според извори во полицијата.

Во текот на 2020 година, косовската полиција заплени нешто повеќе од илјада оружја од разни видови и повеќе од 22.250 парчиња муниција. Предходната година беа запленети 1.439 парчиња огнено оружје и 30.438 парчиња муниција.

Министерството за внатрешни работи на Косово со години започнува кампања за легализација на оружјето. Сепак, тој процес се одвива со мал успех, напишаа претходно косовските медиуми.

Во декември 2018 година, кога започна кампањата за легализација, за девет месеци беа поднесени само 2.000 барања за регистрација, главно од Приштина и Призрен. После тоа, министерството не објави никаква конкретна стратегија со која би се забрзало темпото на легализација или конфискација на оружје, поради што се остана на совеста на граѓаните да поднесат барање за регистрација.

Според Законот за оружје, кој беше донесен на Косово во август 2015 година, оружјето може да го поседува секое лице на возраст над 21 година, но тие мора да достават потврда за физичка и ментална стабилност, како и потврда дека немаат криминално минато. Дозволите ги издаваат компании кои имаат дозвола за продажба на оружје, а тие ја добиваат лиценцата од Министерството за внатрешни работи на Косово.

Според Кривичниот законик на Косово, секој што поседува нелегално оружје може да биде казнет со парична казна до 7.500 евра или затвор до пет години, како и казна од две до десет години затвор за нелегално поседување на четири или повеќе оружје или повеќе од 400 куршуми.