Полициската служба на Косово (КПС) набави три нови оклопни возила бастион, а новата опрема е веќе доставена во Приштина, пишува Балканската безбедносна мрежа.

Порталот наведува дека станува збор за мала количина возила, но дека станува збор за еден вид оклопно возило што КПС го немаше досега, а кои имаат и подобро оружје и заштита.

Досега, КПС имаше голем број на различни тактички полициски возила, како што се Рено Шерпа, Хамви или Пантер, но тоа се главно првично комерцијални возила кои подоцна беа претворени во лесни транспортни возила со минимална заштита на оклопот и често без никакво оружје. Овој пат, како се наведува, се набавени возила од повисока класа, оклопна заштита и оружје.

Текстот потсетува дека тие возила најчесто биле ангажирани за време на акциите што ги спроведувала КПС на северот на Косово, во области претежно населени со Срби, па во српската јавност тие беа најчесто поврзани со специјалната полициска единица РОСУ, која во меѓувреме е затворена.

Порталот наведува дека е интересно што француските возила се набавени преку американска компанија, што уште еднаш ја потврди решеноста на Приштина да ги преземе сите свои чекори во областа на безбедноста во блиска комуникација со Вашингтон.

Таа соработка досега доведе до испорака на скоро 200 возила Хамви во различни верзии во последните три години, најмногу за потребите на косовските безбедносни сили (КБС), се додава во текстот.

Бастион досега најмногу го купуваа Африканците и земјите од Блискиот исток, главно за полициските и жандармерските сили, додека во Европа се користи во многу ограничени количини во Шведска, а сега и во КПС. Набавката на минимална количина Бастион за потребите на КПС не ја загрозува рамнотежата на силите.