Даниел Сервер, професорот на Универзитетот Џон Хопкинс во Вашингтон, тврди дека нон-пејперот објавен од весникот Коха е повеќе во интерес на Белград отколку на Приштина.

Тој истакна дека претседателот Вучиќ бил во право кога рече дека нуди „повеќе од планот на Ахтисари“.

Сервер, познат по своите про-косовски ставови, на својот блог објави дека овој предлог ќе ја остави косовската држава многу помалку суверена отколку што е денес, додека од Белград ќе биде побарано да направи малку повеќе од тоа да има претставник во Приштина.

Тој верува дека со овој необврзувачки документ, Приштина практично нема да добие ништо, како што вели тој, ниту билатерално признавање од Србија, ниту членство во ООН, туку само „нејасни ветувања дека ќе дејствува како суверена држава“.

Тој исто така тврди дека нон-пејперот е длабоко неправеден затоа што не нуди реципроцитет што би се видел во реципрочниот пристап на Белград кон заедниците со мнозинство албанско малцинство на југот на Србија, како што би имале општините во северно Косово.

Сервер објави дека за неколку дена тој ќе објави свој нон-пејпер за Западен Балкан на својот блог, што, како што наведе, ќе биде во согласност со официјалната американска политика за почитување на суверенитетот и територијалниот интегритет на сите балкански земји, но ќе содржат средства за да се постигне нивно членство во државите во Европската унија.