Многумина денес се прашуваа зошто ковчегот со земните остатоци на српскиот патријарх Иринеј, и во Соборната црква во Белград и во Храмот Свети Сава, беа покриени со зелена мантија.

Она што треба да го знаеме е дека зелената боја за православните христијани е симбол на надежта за вечно блаженство што ја стекнавме преку заслугите на Исус Христос и дарот на Светиот Дух.

Патем, зелената боја е и облеката што ја носат патријарсите, тие дури и потпишуваат со зелено мастило.

Црковните облеки се со одредени бои, од кои секоја има посебно значење. Белата е симбол на радост, чистота и просветлување.

Црвената боја го има значењето на крвта пролеана од Христос и неговите ученици, апостоли, светци и маченици.

Зелената боја е симбол на надеж за вечно блаженство, стекната преку заслугите на Исус Христос и дарот на Светиот Дух.

Црната и темно црвената боја претставуваат каење и тага. Самата облека го предупредува свештеникот побожно да ги извршува богослужби и го потсетува на доблестите со кои треба да се поистовети.

Секоја света облека задолжително ја осветува епископ или свештеник. Кога облеката е облечена, се изговараат пропишаните молитви. Облеката може да се користи само за богослужба.