Според лекарите, причината за ова е „болниот“ здравствен систем.

Земјата постави нов, црн рекорд! Во последните 24 часа, 189 пациенти со коронавирус починале во Бугарија. Ова ги рангира на прво место по смртност по глава на жител во Европа на дневна основа.
Лекарите предупредија дека има пациенти со пневмонија, кои дури и не знаат дека се заразени. Овие случаи се едни од најризичните, поради доцна откривање на инфекцијата и опасност од тешки последици.
Не само големиот број на пациенти – стареењето на населението, како и лошата состојба во болничката база се другите две причини за црната статистика и рекордниот број на смртни случаи од коронавирус во нашата земја, велат медицинските лица.

„Во ваквите пандемии не постои начин да не се плати цена! Ова значи дека основата е амортизирана, потрошен материјал, материјали, лекови, ограничувања и во многу голема мерка недостаток на персонал “, објасни анестезиологот д-р Колчаков.

„Јас сум анестезиолог-реаниматор, да пишувам потврди за смрт за жал, е составен дел од нашето секојдневие. Тој не се навикнува на смртта, особено на младите луѓе, а камоли на децата “, објаснува.

Борбата против коронавирусот е тешка бидејќи инфекцијата е многу поагресивна за белите дробови. Затоа радиолозите сега веднаш го препознаваат. Во моментов, една од најголемите опасности од КОВИД инфекција продолжува да биде билатерална пневмонија. Во случај на вирус, тој е различен и може да помине без симптоми:
Ги напаѓа капиларите – најмалите крвни садови, и ова е причината зошто луѓето без посебни симптоми, како што се кашлица и секрети, одеднаш гледаат рентген на многу напредна пневмонија. Тешко е да се открие и не се ни открива на слушалките “, објасни д-р Колчаков.

Она што тој го советува е дека пациентите треба да ја следат нивната температура, кашлање и, во случај на отежнато дишење, веднаш да се консултираат со лекар. Сепак, лекарите се истоштени, призна Бугарскиот лекарски сојуз. Многу од нив се веќе болни или повторно се инфицираат со КОВИД. Затоа тие го поддржаа заострувањето на мерките и апелираа до народот да ги почитува сегашните.