За 31 декември и 1 јануари се воведува целосна забрана за собирање.

Од денес во Германија стапуваат на сила нови мерки за карантин. Засега, тие ќе бидат на сила до 10 јануари, но можно е нивниот мандат да биде продолжен доколку состојбата со епидемијата не се подобри значително. Забраната за собири за целата земја е воведена за 31 декември и 1 јануари.

Канцеларката Ангела Меркел секогаш се залагаше за заострување на мерките во борбата против коронавирусот. Во последните недели, Германија бележи зголемување на бројот на нови инфекции и смртни случаи. За пристигнување во Германија од ризични региони потребно е регистрација преку Интернет пред патувањето.