Како млад, Пабло Ескобар крадел надгробни споменици и автомобили и тргувал со канабис. После тоа, тој започнал да шверцува кокаин. Ескобар создаде империја и се прослави низ целиот свет.

Како што сам има изјавено, почетокот му бил многу тежок. Тој има изјавено дека не знаел што сам со себе. Најпрво мислел да се школува, но ситуацијата во Колумбија не била погодна за тоа .

Подоцна почнал да гледа дека во неговата земја пари имаат само оние кој што крадат, продаваат дрога, како и политичарите. Тоа всушност му ја дало идејата да почне да се занимава со нелагални работи што му ја овозможи шансата да изгради голема империја за која што многу луѓе зборуваат до ден денес.