За време на разговорите, колегите од Скопје се однесуваа како Бугарија да е кандидат, а не тие. Ова го изјави бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов за време на неговото сослушување во Националното собрание посветено на Македонија,

Тој истакна дека со текот на годините, Македонија има лицемерна и непријателска политика кон Бугарија.

Според него, фактите од договорот покажаа дека по решавањето на проблемот со Грција, Македонија започна да ги покажува своите рогови.

Ескалацијата на говорот на омраза расте преку медиумите и однесувањето на нивната дипломатија, но во исто време ништо не се промени во однос на една од клаузулите во договорот дека по одлуките на историската комисија, ќе има промена во македонскиот образовен систем и учебници. Напротив, работата на комисијата по влезот на Македонија во НАТО беше буквално блокирана, објасни Каракачанов.

На крајот на краиштата, бугарската позиција за време на преговорите се засноваше единствено на Договорот за пријателство и добрососедство, рамковната позиција и беше потврдена едногласно од бугарскиот парламент во форма на декларација, вели тој.

Не отстапивме, не направивме компромис со она што Националното собрание го потврди како став. Никој не ни помислуваше да го стори тоа. Всушност, мојот впечаток е дека за време на разговорите колегите од Скопје се однесуваа така, како Бугарија да е кандидат, а не тие, додаде Каракачанов.

Според него, тврдењата за малцинствата и јазиците не можат да се прифатат.

Предложивме да се направи дополнителен документ на Договорот од 2017 година, во форма на анекс, протокол во кој беа утврдени неколку работи, рече тој.

Говорот на омраза е дел од политичката пракса која има за цел да изгради нов, различен од бугарскиот идентитет, но заснован на омраза кон бугарскиот народ и сè што е бугарско. Нешто што не може да се дозволи.