Светската здравствена организација (СЗО) е обвинета за криење на извештај во договор со италијанското Министерство за здравство, кој открива лошо управување со здравствената криза во таа земја на почетокот на пандемијата на вирусот корона, што требаше да им помогне на другите земји да не ги повторуваат истите грешки.

Италија беше првото големо европско жариште на ковида 19, а извештајот, изработен од Франческо Замбон, координатор на СЗО за Италија со помош на 10 европски колеги, беше финансиран од владата на Кувајт со цел да се обезбедат многу потребни информации за земјите кои сè уште не се погодени од круната.

Објаснувањето на агенцијата, кое последователно беше доставено, беше дека извештајот е повлечен поради „фактички неточности“, што не ги објасни детално и негираше дека има некаков притисок од италијанската влада да го отстрани извештајот.


Ставот е дека СЗО не сака јавно да ги критикува земјите кои се големи донатори, дури и ако политиките што ги водат негативно влијаат на јавното здравство.

Никаде ги нема информациите за болните , како биле лекувани , ниту пак што дијагноза им се давало. Ова е чудо – велат докторите.