Премиерот на Косово, Албин Курти, рече дека го прифаќа дијалогот со Србија и дека сака да ги реши сите отворени прашања.

Тој додаде дека е негова вистинска обврска да ги штити суверенитетот, независноста и Уставот на Косово.

Ние сме за дијалог, но дијалог кој е добро подготвен, кој се заснова на правда, принципи и еднаквост, вели Курти.

Тој ги дефинираше четирите основни принципи според кои, како што вели, треба да се спроведе продолжување на дијалогот со Белград.

Првиот принцип е прифаќање на реалноста. Ова значи дека нема враќање во периодот пред независноста. Независноста на Косово беше компромис врз база на планот на Ахтисари. Отворањето на тој пакет би значело отворање на многу тврдења и желби што би довеле до непредвидени настани и последици, вели Курти.

Прифаќањето на вистината е уште еден принцип што, според Курти, треба да се примени во дијалогот со Белград.

Србија мора да ги прифати своите претходни злосторства и грешки во Косово. За да се запре геноцидот, НАТО мораше да ги бомбардира Белград и Србија затоа што режимот на Милошевиќ изврши геноцид на Косово. Новите власти во Србија не се оградија од воените злосторства на Милошевиќ, што уште повеќе ја идентификуваше Србија со тоа, вели Курти.

Како трет принцип на преговори со Белград, тој ја наведе еднаквост во застапеноста.

Седнуваме на секоја маса еднакви со цел да ги решиме проблемите, а не да создаваме нови. Косово не е проблем во дијалогот, туку учесник во дијалогот, и тоа мора да биде добро разбрано пред која било нова рунда разговори со Србија, рече Курти.

Четвртиот принцип е дека граѓаните мора да имаат крајна придобивка од дијалогот, а не дека тој служи за спасување на угледот и кариерата на политичарите.

Тоа значи решавање на реални проблеми, како што е судбината на исчезнатите, обезбедување вода за пиење, градење патишта и мостови и зближување на заедниците за заеднички прашања, вели Курти.

Тој исто така ги спомена наследените долгови и воените штети како теми за продолжување на дијалогот во Брисел.

Но, првото прашање што треба да го решиме е прашањето за судбината на исчезнатите. Ако не можеме да го решиме тоа, ќе биде тешко да се постигне напредок за кое било друго прашање, заклучи Курти.