Русија првично ќе ја извезува технологијата за производство на државната вакцина против вирусот корона во странство, изјави директорот на центарот „Гамалеј“, Александар Гинцбург.

За извоз на самата вакцина ќе може да се зборува за една година.

За продажба на живата вакцина можеме да зборуваме за една година откако ќе го заштитиме целото население, рече тој.

Вакцината наскоро ќе биде доставена на клиниките во Москва.

Тогаш ќе има неколку дена скрининг на оние волонтери кои веќе аплицирале, ќе се направат одредени анализи и тестови за нив, тоа ќе бидат клинички испитувања. И најдоцна до 7 септември ќе започне нивната вакцинација, додаде Гинцбург.

Директорот на Фондот за директни инвестиции, Кирил Дмитријев, објави дека фондот примил апликации од повеќе од 20 држави за набавка на милијарда дози на руска вакцина против вирусот корона. Во исто време, тој посочи дека Русија се согласила за производство на вакцини во пет земји, а расположивите капацитети овозможуваат производство на 500 милиони дози годишно.


Напишете коментар