(Бета) – Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров денеска во Москва тврди дека лекарите од клиниката „Шарајт“ во Берлин и нивните колеги во Русија не откриле траги од каква било супстанца од групата воени отрови во примероците од ткиво на рускиот опозициски лидер Алексеј Навални.

Тој потсети дека отровот е пронајден само во лабораторијата во Бундесверот, пренесе ТАСС.

Руските лекари во Омск, каде се разболе Навални, „не најдоа траги од отровни материи“, искрено рекоа тие. Но, би сакал да го свртам вашето внимание на фактот дека отровни материи не беа откриени во анализите на Клиниката Шарите, тоа беше направено само на Клиниката за Бундесвер “, изјави Лавров.

Тој рече дека Русија сè уште не знае дали Французите и Швеѓаните сами земале примероци за тестирање на Навални или Германците им ги препратиле своите.

„Фактот што нашите партнери чуваат сè во тајност е многу вознемирувачки“, рече шефот на руската дипломатија, нагласувајќи дека Москва сака да ја знае вистината за тоа што му се случи на Навални и дека ќе продолжи да се обидува да ја открие.

Кон средината на септември, германската влада објави дека специјализирани лаборатории во Франција и Шведска потврдиле дека рускиот опозициски лидер Алексеј Навални е затруен со нервен агенс „почетник“ од времето на Советскиот период и дека германската воена лабораторија ја потврдила супстанцијата во примероците од ткиво земени од Навални.