Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров прочита писмо од претседателот на Руската Федерација, Владимир Путин, во Храмот Свети Сава, во кое им се обраќа на сите граѓани на Србија.

„Почитуван господине претседател, драги пријатели,

Јас срдечно честитам за важениот настан – завршувањето на мозаичните дела во Храмот Свети Сава.

Само подигнувањето на оваа величествена црква инспирираше и обедини неколку генерации Срби кои сакаа да го овековечат споменот на Свети Сава, основачот на Српската православна црква, првиот архиепископ, патриот и просветител.

Мозаикот што го краси Храмот е создаден од српски и руски господари и оваа соработка е многу важна и симболична, особено во контекст на братско пријателство и духовна блискост што ги обединиле двата народа уште од античко време.

Како што е познато, српскиот патријарх Иринеј, кој беше погребан во криптата во Храмот по неговата смрт, посвети големо внимание на делата во Храмот Свети Сава. Би сакал да повторам искрено сочувство за неговата смрт.

Ве молам, пренесете ја мојата искрена благодарност до сите оние кои придонесоа и продолжуваат да придонесуваат за изградбата на Храмот, како и желбите за среќа и просперитет до граѓаните на Белград и сите граѓани на Србија “, се вели во писмото на рускиот претседател што го прочита Лавров

Откако го прочита писмото, тој додаде дека сите Руси сакаат тој да ги изнесе најискрените сочувство по повод смртта на патријархот Иринеј.

„Исто така, тие ги поздравуваат и им честитаат на Србите по повод овој величествен настан“, рече Лавров, кој дојде во Белград по посетата на Сараево.