Русија ќе решение поради негативниот економски ефект од западните санкции, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во интервју за иранските ТВ и радио.

„Во услови кога ваквите европски постапки веќе станаа честа појава за западните колеги, не може да им се верува и да се потпираме на нив како сигурни партнери. „Треба да се потпреме на можностите на земјите кои цврсто ги следат принципите на меѓународното право, чијашто сигурност е искрена и стабилна “, додаде министерот.
Според него, незаконитоста на ваквите постапки треба сè повеќе да се истакнува и осудува.

„Никогаш не присилуваме ништо. Ние сакаме отворен економски систем. Глобализацијата и сè што е поврзано со тоа, вклучително и функционирањето на светскиот економски систем – тоа е првенствено креација на западните земји, формирана преку Меѓународниот монетарен фонд, Светска банка. Овие правила, кои главно ги создаде Западот, се обидуваат да се применат на штета на слободниот економски систем. „Мислам дека треба да биде срамота за оние што се занимаваат со тоа“, рече шефот на руската дипломатија.

Лавров се осврна и на Иран, потенцирајќи дека Русија можеби и помага на таа земја повеќе од било кој .

„Не само што не ги признаваме европските санкции, туку го поддржуваме Иран со конкретни активности. Можеби правиме повеќе од кој било друг. Ако тоа го преточиме во бројки, тоа се милијарди долари. „Работиме во сите насоки – од земјоделството до информатичките технологии“, објасни Лавров.

Тој привлече внимание на фактот дека обемот на трговија меѓу Русија и Иран се зголеми за повеќе од 20 проценти минатата година, а во првата половина на оваа година, земајќи ги предвид тешките последици од пандемијата, осум проценти.