Рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров изјави дека американските биолошки лаборатории, создадени под покровителство на Пентагон, се наоѓаат по должината на границите на Русија, и дека Вашингтон не сака да обезбеди транспарентност на својата воена биолошка активност.

Лавров додаде дека САД отвораат биолошки лаборатории низ целиот свет, меѓу другото и во поранешните советски земји.

Почнувајќи од 2001 година, Русија, заедно со повеќето други земји, вклучително и Кина, се залагаше за договор за изготвување на протокол на Конвенцијата за забрана на биолошко и токсично оружје. Но САД не го прифаќаа, односно еднострано го одбиваа тој предлог.

Изјавата на Сергеј Лавров го потврди кажаното во емиисијата Во Центар од страна на поранешниот началник на ГШ на хрватската Армија, адмирал Давор Домазет Лошо.

Повеќе на овој линк.


Напишете коментар