Фалсификувано злато на Интернет. Накит со нечистотии по ниски цени ги преплавува продажните групи на социјалните мрежи, пренесуваат гледачите на НОВА. За време на пандемијата се нуди многу активен фалсификуван накит, а измамите стануваат се почести со зголемувањето на цените на златото. Покрај тоа, накитот е меѓу најпопуларните подароци под елката. Како да се избегнат фалсификати?

Фалсификуван накит се продава главно на социјалните мрежи. Најчестите злоупотреби се поврзани со нудење производи со помала чистота на злато, па дури и замена на истиот со сосема поинаков материјал, што ја намалува вредноста на прстенот или нараквицата на моменти.

Ги покажуваме понудите на професионалниот златар Димитар Алексиев. Со 50-годишно искуство во занаетчиството, тој тешко може да го помеша оригиналот со фалсификуваниот. Според него, ова е класична измама во која, привлечени од ниски цени, клиентите купуваат накит со нејасен состав и квалитет.

Индустријата, исто така, забележа зголемување на обидите за продажба на фалсификуван златен накит во последните месеци. Со порастот на цената на златото и промената на трговијата на Интернет, лажните понуди стануваат сè повеќе, предупредува дилерот на валути и злато Мартин Миланов.

За да избегнеме фалсификување, експертите советуваат внимателно да ги провериме трговците – дури и оние кои продаваат преку Интернет. Секој од нив мора да биде регистриран, а накитот мора да биде придружен со сертификат за квалитет.

Измамата за златни монети е исто така во пораст, предупредуваат дилерите. Признавањето на фалсификатите главно се базира на надворешни одлики, бидејќи деталните слики и натписи од оригиналот тешко можат да се повторат.