Вим Хоф, познат и како „Ледениот човек“, е вистинско чудо на природата, иако тој не би се согласил со оваа дефиниција. Роден во 1959 година, тој го доби својот прекар поради неговата способност да издржи подолги температури под нулата и да го задржи здивот.

Тој го постави првиот Гинисов рекорд за најдолго пливање на мраз, со должина од 57,5 ​​метри. Покрај тоа, тој има неколку светски рекорди – оној за најбрз полумаратон на мраз и снег, со време од 2 часа, 16 минути и 34 секунди и тој за подолго време поминато под мраз во директен контакт со целото тело .

Последниот рекорд , Вим Хоф го постава 16 пати, а најдолг е 1 час, 53 минути и две секунди. Сето тоа изгледа ужасно импресивно, но можеби најлудата работа што ја испроба и постигна е да се искачи на 7.200 метри од Еверест, само во чевли и кратки панталони. Тој не успеа да го достигне највисокиот врв, но наместо тоа го достигна врвот Килиманџаро во рок од два дена, повторно само во кратки панталони и чевли.

Според самиот Вим Хоф, ова не го прави суперчовек. Тој ги должи сите свои достигнувања на методот Вим Хоф, кој го создаде со неговиот син. Исто така, тој постојано бил подложен на научни експерименти следени од лекари. Вим Хоф сака да докаже дека неговиот метод е поддржан од науката.

Инаку самиот метод е роден од една трагедија. Неговата прва сопруга страдаше од тешка депресија и изврши самоубиство во 1995 година. Хоф вели дека неговата тага поради загубата на неговата прва сопруга е од фундаментално значење за развојот на техниките за справување со средини со ниска температура. Тој верува дека неговиот метод е лековит и може да им помогне на луѓето да се справат и со ментални и со физички болести. За него, студот е лек и начин за контрола на нашиот имунолошки систем. Еве како самиот Хоф ги објаснува корисни својства на неговата терапија со студена терапија:

Студот го враќа нашиот кардиоваскуларен систем во првобитната состојба, каде што се ресетира врската ум-тело. Нашата волја има директно влијание врз нашиот васкуларен систем, кој може да ја обиколи планетата 2,5 пати, толку изнесува должината на нашите крвни садови. Откако нашата волја ќе го контролира ова, ние можеме да се поврземе со секој дел од нашето тело. Откако ќе имаме вродена врска со нашиот кардиоваскуларен систем, ние сме во состојба да патуваме внатре и да влијаеме на тоа. Можеме да стигнеме до секој дел од нашето тело и да го лекуваме. Ако имаме болка некаде во телото, тоа е сигнал до умот да направи нешто во врска со тоа. Но, повеќето од нас се исклучени од васкуларниот систем.

Методот на Вим Хоф се состои од дишење, медитација и изложување на температури под нулата. Првично, Хоф ги запознава своите студенти со техниката на дишење, која се состои од 30-40 длабоки и брзи вдишувања и издишувања, проследено со долго задржување на здивот (првично онолку колку што може, но потоа до 5-6 минути) и конечно, последен здив на полнење. Ова е циклус што може да се повтори неколку пати.

Изложеноста на температури под нулата е клучен фактор во методот. Првично започнува со ладни тушеви кои напредуваат во ледена бања, нуркање во ледена река, па дури и скокање во леден водопад. Со секој тренинг, едно лице ја зголемува неговата способност да толерира ледени температури подолго.

Медитацијата е исто така клучен дел, бидејќи според Вим, треба да се биде целосно мирен и опуштен додека е потопен во мразот.