Руската војска разви единствен и повеќекратен заштитен комбинезон за лекарите. Направен е од материјали кои спречуваат вируси и истовремено му овозможуваат на телото да дише.

Униформата може да се дезинфицира до 25 пати без да се изгуби квалитетот. Заштитниот комбинезон е многу лесен, тежи нешто повеќе од еден килограм, а лекарот може сам да го соблече и да го облече од себе.

Комбинезонот беше успешно тестиран во таканаречените „црвени зони“.

Дизајнерите на заштитната облека се експерти од научната компанија „Академија за радиоактивна, хемиска и биолошка заштита“.

Експертите патентираа и маска/кацига за заштита на органите за дишење.

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/2020124189-z1jrl.html?utm_source=tvzvezda&utm_medium=longpage&utm_campaign=longpage&utm_term=v1