Студија на научници од германскиот институт Макс-Планк покажа дека екстракти од сладок пелин се активни против вирусот САРС-ков-2 и можат да им помогнат на луѓето со корона.

Ова лековито растение во Херцеговина често расте како самонико растение, а во последно време започна да се одгледува и на био основа.

Петар Михиќ од Љубиња е единствениот во БиХ кој органски одгледува сладок пелин, мултимедицинско растение што се користи со децении како лек против маларија.

Кога во Херцеговина пред неколку години почна да се сади смиље, која е исто така лековито растение, сакав да одгледувам нешто поразлично. Прочитав дека во кинеската традиција пелинот беше особено ценет во лекувањето на карцерогените болести и истражував како да се постигне најдобар квалитет во најдобри услови за одгледување на ова специфично растение и така започна мојата авантура со органско одгледување на сладок пелин – вели Петар Михиќ.

Докторот Андреа Јуриќ за Дојче веле вели дека лекарите дознале за можните позитивни ефекти на слаткиот пелин во третманот на ковид-19 за време на пандемијата

Јас сум свесна за фактот дека луѓето од овие области конзумираа сладок чај од пелин и пријавија позитивни ефекти во сите фази на инфекцијата со ковид-19. Мислам дека би било многу корисно да се спроведат дополнителни клинички студии за ова прашање, вели Јуриќ.

Патем, лисјата на слаткото растение од пелин покажаа најдобра антивирусна активност во услови на естракција со чист етанол или дестилирана вода, но и со додавање кафе.