Инженерите кои стојат зад проектот BioUltra на Ultra Light Rail Partners имаат за цел да ги заменат градските возови и трамваи со алтернативни возила за заштита на биометан и на тој начин да ја заштитат животната средина.

Компанијата доби пари од фондот на британската влада за да развие воз на биометан. Целта е да се развие воз што може да прими до 120 патници.

Биометанот е вид на биогориво добиено од неколку отпадни производи, вклучувајќи го талогот од канализација, остатоци од култури на фарми, ѓубриво и остатоци од храна. Сето ова го разградуваат бактериите за да се произведе гас што се користи како „почисто“ алтернативно гориво.

Иако биометанот навистина ослободува јаглерод во атмосферата, заговорниците тврдат дека тоа секако би се случило преку природни процеси и дека употребата на ова гориво едноставно им дава на неговите состојки нова намена, во која спаѓа и спречувањето на потребата од согорување на фосилни горива.

Новите возови ќе сообраќаат по новоотворени линии.

Целта на компанијата URL Partners е да понуди решение за поголемите и помалите градови во Велика Британија, за да се намали загадувањето и да се подобри на квалитетот на животот.