Зошто се чувствувавме најмногу уморни за време на карантинот?

Британскиот доктор Нил Стенли дава одговор на ова прашање.

Луѓето кои се чувствуваат уморно можат да се разбудат порано поради биолошкиот часовник на своето тело, вели д-р Стенли.

Затоа оние што сакаат да останат будни до доцна во ноќта, веројатно ќе се чувствуваат летаргични.

Чувството на дезориентација е исто така познато како инерција на спиење и може да трае помеѓу 15 минути и 2 часа по будењето.

Чувството да спиеш во текот на денот може да објасни неколку други причини:

  • Семејството и домашните работи можат да бидат особено стресни
  • Депресијата поради животните промени и пандемијата на вирусот корона влијаат на вас ментално
  • Сега само се чувствувате уморни од начинот на живот што го водевте порано Но, зошто се чувствуваме уморни ако навистина не сме направиле нешто?

Според д-р Нил, неактивноста предизвикува замор.

  • Важно е мозокот да биде активен во текот на денот, а недостатокот на стимулација или движење може да придонесе за чувство на замор. Промената на вашата рутина, исто така, може да ви го наруши циркадијанскиот ритам, предизвикувајќи да се чувствувате повеќе уморни, смета д-р Стенли. Како што вели тој, ако се разбудиме подоцна од вообичаеното и сè уште не можеме да се разбудиме, тоа е затоа што нашето тело сè уште не се навикнало на новата рутина.


Напишете коментар