Генералниот директор на компанијата „Фајзер“, Алберт Бурла, денес откри дека не ја примил вакцината против вирусот корона, што неговата компанија ја разви во соработка со германскиот „Био-Тех“.

Бурла ова го истакна во изјавата за Си-Ен-Ен, на почетокот на започнувањето на вакцинацијата за коронавирус во САД: „Имаме етички комитет кој се занимава со прашањето кој ја прима вакцината и постојат строги закони за одредбите на Центрите за контрола и превенција на болести“.

Затоа внимаваме да не сметаме и некои луѓе да се вакцинираат пред другите. Но, очекувам Комисијата да ме замоли да ја примам вакцината, бидејќи истражувањето покажа дека луѓето ќе имаат доверба во вакцината доколку извршниот директор ја прими.

Минатиот петок навечер, надлежните американски власти одобрија употреба на вакцина произведена од „Фајзер“ и „Био-тек“. Планот за дистрибуција на вакцините вклучува службеници за придружба на пратките од напуштање на фабриката додека не стигнат до крајната дестинација.

Беше одлучено здравствените работници и старите лица кои живеат во домови за стари да бидат првата група имунизирана со вакцината.

Според медиумите, службениците од јавното здравство и службениците за национална безбедност биле препорачани од високи членови на владата први да ја примат вакцината со цел да се изгради доверба во јавноста.