Во интервју за телевизијата „Русија 1“ тој се осврна на односите меѓу Белорусија и Русија.

Тој истакна дека Русија и Белорусија треба да ги прошират процесите на интеграција во сите сфери

– Треба да ги интегрираме економијата, луѓето и сл. Апсолутно нема што да се спречи. Напротив, треба да бидеме поблиску до Русија и тогаш ќе се решат политичките прашања. Кога луѓето ќе видат дека веќе триесет години тапкаме во место во изградбата на Алијансата на две држави, тие поставуваат логично прашање, зошто? – рече Лукашенко.

Тој изјави дека Белорусите ги сметаат сите Руси за нивни браќа, потсетувајќи дека двете земји имаат исти корени.

– Белорусите секогаш можат да се потпрат на нивниот постар брат, Русија. Во исто време, Русија знае дека без Белорусија би и било тешко со Западот – додаде претседателот.