Белорускиот претседател Александар Лукашенко вели дека сегашната состојба на западната граница на земјата потсетува на ситуацијата во Советскиот Сојуз пред Втората светска војна.

Лукашенко го посети Орша, град на северо-исток од земјата во регионот Витепск, и таму направи паралела со ситуацијата пред почетокот на Втората светска војна кога „советската војска беше распашана команда и на крајот тие не беа подготвени да одговорат на агресијата“.

Учев историја и знам за тоа. И затоа извлекувам заклучоци. Тоа беше лекција за мене. Затоа бев принуден да ставам половина од армијата во целосна борбена готовност.

Белоруските власти изразија загриженост за зголемената активност на НАТО во близина на западните граници на Белорусија, особено на територијата на Полска и Литванија.

Лукашенко неодамна изјави дека Белорусија ќе реагира без предупредување во случај на повреда на границата на земјата.

Тој реагираше така откако доби информација од Министерството за одбрана за чести летови во близина на границата.

Без предупредување! Ако тие ја нарушат нашата државна граница, ние ќе реагираме без предупредување “, рече тој за време на обиколката на воениот полигон недалеку од градот Гродно, во западниот дел на Белорусија.


Напишете коментар