Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко, изјави дека властите на земјата се подготвени да водат дијалог за какви било прашања, вклучително и за оние што се однесуваат на уставната реформа, со опозицијата, но не и со предавниците.

  • Подготвени сме да разговараме со сите чесни луѓе. Вклучувајќи ја и опозицијата. Но, не со предавниците. Подготвени сме да разговараме со какво било спротивставување (веќе сте го виделе и го знаете тоа) за сите прашања, од уставните измени до иднината на нашата Белорусија – рече Лукашенко, пренесува државната агенција Белта.

Белорускиот лидер истакна дека властите нема да клекнат пред никого.

  • Уште еднаш потенцирам, подготвени сме да разговараме во тој поглед со сите сили – и опозициски и неопозициски, што ќе работи на подобрување на земјата – рече Лукашенко.