Не бура, туку земјотрес со јачина од 9 степени предизвика ова интервју во Република Македонија. Такво обединување на длабоката држава, за кое и самиот Заев потврди дека постои, немало од 1945 година.

Ова за Бугарското национално радио го изјави сопственикот на агенцијата БГНЕС, Љупчо Нешков, кој вчера го интервјуираше премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, а тоа предизвика бурни реакции во Скопје, и беше побарана оставка од македонскиот премиер. Интервјуто не е политичко, но има политичка визија, нагласи тој.

Нешков истакна дека Зоран Заев се дистанцирал од кампањата против Бугарија, повика да се стави крај на омразата и повторно побара да се стави крај на т.н. “не е сега време” политика, според која сè беше одложено во врска со спорните прашања меѓу Софија и Скопје:

Заев повика на решение за решавање на сите спорни прашања што постојат меѓу двете земји, а очигледно тоа ја иритираше таа длабока држава, вели тој.

Според новинарот, Зоран Заев веројатно нема да поднесе оставка затоа што тоа го побарале „политичари со тотално уништен авторитет“, како што се Бранко Црвенковски и Ѓорѓе Иванов.

Според Нешков, Република Македонија има легитимно избрана влада која има мнозинство во парламентот. Заев има јасна желба да ги реши проблемите и сè е во негови раце.

Владата во Скопје е стабилна, категоричен беше Љупчо Нешков, повикувајќи се на изјавата на лидерот на Демократската унија за интеграција, Али Ахмети, „кој јасно повика на решавање на билатералните односи и прашањата што не се решени“. Според него, ова е знак на јасна поддршка за владата.

Новинарот појасни дека Бугарија не става вето за целосно блокирање на Македонија за започнување преговори со ЕУ, туку во моментов не го одобрува датумот на почеток на преговорите, што е последица на неспроведувањето на Договорот од 2017 година.

Властите во Скопје и Софија ќе бараат излез. Тие нема да се занимаваат со анализа на она што се случило, прогнозира Нешков.