Телата на починатите од ковид-19 беа пронајдени фрлени во некои индиски реки, информираа локалните власти за прв пат, официјално признавајќи ја оваа алармантна практика.

Наводно, ова е последица на сиромаштијата и стравот од болести во оддалечените области.

Слики од трупови кои пловат по реката Ганг, што се смета за света река во хиндуизмот, ја шокираа земјата, која се бори со најтешкиот налет на светот со случаи на ковид-19, пренесува Ројтерс.

Иако извештаите во медиумите го поврзаа зголемувањето на телата откриени како пловат по реката, и нејзините притоки, со пандемија, северната индиска држава Утар Прадеш, каде живеат 240 милиони луѓе, досега јавно не ги откри причините за смртта.

Администрацијата има информации дека телата на оние кои подлегнале на ковид-19 или какво било друго заболување се фрлаат во реки, наместо да се отстрануваат во согласност со соодветните ритуали, рече високиот државен службеник Маноџ Кумар Синг во писмото до официјалните лица во кое увид имаше Ројтерс.

Тој побара од селските власти да се осигураат дека телата нема да бидат фрлени во вода и рече дека државната влада ќе им даде на сиромашните семејства на загинатите по 5.000 рупии (по 68 американски долари) за кремирање или погребување.

Државата исто така побара од полицијата да патролира по реките за да се запре оваа практика.

Индија официјално објави околу 4.000 смртни случаи дневно од оваа болест секој ден во последните две недели, но здравствените експерти велат дека бројот на смртни случаи е веројатно многу поголем поради лошото тестирање во руралните области и други фактори.