Роднините и пријателите на убиениот Страхиња Стојановиќ (30), кој загина во експлозијата на поставената бомба во неделата, му испратија последен поздрав на цели осум страници на тажни вести во дневниот весник Новости.

Неговата мајка не сакаше ниту да се збогува со својот син, бидејќи тоа беше премногу болно за неа.

Се гледаме наскоро. Те сакам најмногу, секогаш и засекогаш, напиша таа.

Судејќи според начинот како е извршена самата ликвидација, тоа личи на клановите од Црна Гора, вели криминологот Златко Николиќ.

Ова е еден од најбезбедните начини за ликвидаторите, бидејќи шансите да бидат пронајдени се многу мали, вели тој.

Според Николиќ, ова е кривично дело без грешка. Планирано е до најситни детали и токму тоа е причината што има малку шанси некогаш да бидат пронајдени сторителите на злосторството. Како ден е јасно дека тој бил мета на нападот и дека целта е тој да не преживее. Самиот експлозив е поставен точно за да нема шанси да преживее.

Инаку, Страхиња Стојановиќ, се најде во центарот на вниманието на јавноста во август 2018 година, кога експлодираше автомобил „ауди“ во земунската населба Галеника. Во тој момент со него во автомобилот беше и поранешната мисица од Шпанија, Олат Билбао Гонзалес (21).

Овој пат, во неделата кога беше убиен, со него беше девојка од Колумбија.

Друштвото на жени во кое тој бил, според криминологот, јасно го покажува патот по кој се движел убиениот Стојановиќ.

Многу е сигурно дека Страхиња имал врски со центарот на кокаинот. Исчезнувањето на 200 килограми кокаин во Валенсија предизвика вистинска војна, а движењата на самиот Стојановиќ мора да бидат земени и анализирани во тој контекст, вели тој.

На прашањето дали постои можност некој да започне да се одмаздува за убиството на Стојановиќ, криминологот Николиќ вели:

Не верувам дека војната ќе продолжи. Ова е крајот на приказната, иако сè уште не е познато зошто избувна војната.