Пандемијата со коронавирусот го отежнува организирањето на Австралија опен, првиот тениски грен слем во 2021 година. Турнирот треба да започне на 1 февруари, но според постојните мерки, тенисерите мора да пристигнат во Австралија во тој случај на 8 јануари, со цел да се спроведе карантин за 12 дена.

Шпанска „Марка“ денеска изјавува дека Австралија опен може да се одржи во две земји поради сè, односно квалификации во една земја и главниот турнир како и досега во Мелбурн.

Ова драстично ќе го намали бројот на тенисери на исти локации. Локациите споменати како домаќини на квалификациите се Доха, Дубаи и Сингапур, поради близината на Австралија.