Маските денеска ќе бидат дистрибуирани во аптеките, кои ќе ги продаваат за околу 40 куни (330 денари), објави хрватскиот портал 24sata.

Увозничката компанија Ринигард вели дека ова е само прва во серијата набавки и дека очекуваат нарачки од Србија, Унгарија, Австрија и Швајцарија, кои веќе, како што се наведува, покажале интерес за купување на големо. Цената ќе зависи од количината на нарачката и веројатно ќе се промени во иднина.

Маската, според изгледот, не се разликува од класичните хируршки маски за лице, но при изработката во материјалот е вметнат бакар оксид со антивирусни и антибактериски својства, пишува порталот.
Маската може да се користи постојано додека не биде физички уништена, натопена со вода или значително загадена. Со секојдневно носење, маската може да се користи до еден месец.


Напишете коментар