ДИРЕКТОРОТ на Канцеларијата за Косово и Метохија, Марко Ѓуриќ , рече дека Авдулах Хоти може да ја лаже јавноста колку што сака, но нема да бега од создавањето на Сојузот на српски општини.

  • Тој пее друга песна на состаноците во Брисел и не само што ветува дека ќе овозможи формирање на Сојуз на српски општини, туку и гарантира дополнителни овластувања за тоа – изјави Марко Ѓуриќ во вечерашното соопштение за јавноста.
  • Хоти, наместо да ја брани неподготвеноста на Приштина да ги спроведува своите обврски пред своите медиуми и аргументите на деца од предучилишна возраст, треба итно да преземе чекори за да може да се формира Унијата на српски општини по седумгодишно одложување – додаде тој.

Во исто време, директорот Марко Ѓуриќ нагласува дека Хоти е должен да и објасни на албанската јавност во Косово и Метохија дека учествува во процесот на нормализирање на односите, а не во „дијалог за меѓусебно признавање“, и дека нормализацијата на односите може да ја направат страните. и што е можно помалку предавство “.