Се очекува сите процедурални работи да бидат завршени во следниот период за Marko да ja превземе функцијата .

Марко Џуриќ, сегашен шеф на Кабинетот на Владата на Србија за Косово и Метохија, ќе биде новиот амбасадор на Србија во Вашингтон, неофицијално е потврдено за Телеграф.

Амбасадата во Вашингтон остана празна откако истече мандатот на претходниот амбасадор, Матковиќ.

Освен англиски, Џуриќ зборува и хебрејски, неговата мајка е еврејка, па ќе му биде лесно да воспостави добри контакти со еврејската заедница, Ал-ПАЦ (американско-израелски комитет за јавни работи).

Присуството на Марко во Вашингтон за време на преговорите и потпишувањето на економскиот договор ги изненади само оние кои не ги знаат политичките околности.

Тоа беше исто така знак на доверба што претседателот му го покажа на Џуриќ, а некои од нив погрешно дојдоа до заклучок дека поранешниот шеф на Кабинетот за Косово и Метохија заминал затоа што Вучиќ го подготвува да биде министер за надворешни работи.

Се очекува сите процедурални работи да бидат завршени во следниот период за Џуриќ да преземе одговорност.