Марс овој месец ќе биде најблиску до Земјата во последните 15 години.

Овој феномен немаме можност често да го видиме, со оглед на тоа што последниот пат се случил во 2003 година, а сега ќе се случи на 13. октомври. Следниот пат ќе се појави дури до 2035 година, пишува Independent.

Како и секоја планета во нашиот сончев систем, Земјата и Марс кружат околу Сонцето. Но Земјата е поблиску до Сонцето и затоа е побрза во својата орбита. Земјата прави два круга околу Сонцето, додека во тоа време Марс прави едно такво патување.

Американската вселенска агенција рече дека во 2020 година ќе може да видиме и многу метеори кои обично се нарекуваат „ѕвезди што паѓаат“

Марс ќе биде видлив со голо око, а со телескоп ќе биде полесно да се видат и други детали.