Со години бевме загрижени дали технологијата ќе ги преземе нашите работни места, а сега епидемијата го трансформира начинот на кој работиме и предизвикува глобална рецесија.

Затоа, според веб-страницата на Светскиот економски форум, вистинско време е да се соберат експерти со цел да се дојде до заклучок како да се „ресетира“ светот на работата во согласност со новите предизвици што му се случија.

Според проценките на оваа организација, за пет години, машините ќе работат во иста мера како и луѓето. Тоа ризикува милиони работни места. Ова ќе биде главната тема на самитот на Светскиот економски форум, што ќе се одржи овој месец.

Сепак, добрата вест е дека бројот на работни места што се очекува да се создадат преку интеграција на технологијата ќе остане поголем од бројот на оние работни места што ќе исчезнат, рече генералниот директор на Светскиот економски форум, Сади Захиди.

Милиони луѓе ќе мора да ја променат работата што ја работат во моментов, па дури и оние кои нема да бидат принудени да преземат такви радикални мерки ќе мора да ги подобрат своите постојни или да усвојат нови вештини.

Без разлика дали ви треба преквалификација / усовршување или не, се очекува да се променат најмалку 40 проценти од основните вештини на која било работа. Тоа е огромна бројка што повеќето од нас треба да ја прифатат, се наведува во текстот.