Небојша Медојевиќ, претседателот на Движењето за промени, во писмото испратено до генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, наведува дека безбедносната состојба во Црна Гора се влошила по изборите.

Во писмото, Медојевиќ тврди дека има „загрижувачки јавни настапи“ од Мило Џукановиќ, кој, како што рече, „најавува формирање на паравоени формации и се заканува дека ќе биде подготвен да започне насилство и да предизвика вооружени конфликти во Црна Гора“, пренесува ЦДМ.

Медојевиќ наведува дека како член на парламентарниот комитет за одбрана и безбедност имал можност директно да се запознае со обемот, „силата и бројот на Балканската конфедерација на организиран криминал, чие седиште е во Црна Гора и претставува закана за безбедноста и поширокиот регион. на глобално ниво “.

Во писмото се тврди и дека оваа организација стои зад шверцот на кокаин, цигари, оружје и перење пари, со што се финансираат најмоќните терористички организации во светот.

Медојевиќ исто така посочува дека „во овој чувствителен момент кога започнува транзицијата на власта, од суштинско значење е да се зачуваат мирот и стабилноста“.

Тој исто така смета дека во Црна Гора потребно е веднаш да се започне со деполитизација и професионализација на армијата.