Дмитриј Медведев рече дека односите меѓу Русија и Соединетите држави во суштина се вратија во ерата на Студената војна во последните неколку години.

Тој додаде дека санкциите и конфронтацијата доведуваат до трајна нестабилност во светот.

Во последниве години, односите меѓу Русија и Соединетите држави всушност се префрлија од ривалство во конфронтација, во суштина враќајќи се на ерата на Студената војна. Притисок од санкција, закани, конфликтно спротивставување, заштита на нивните себични интереси, сето тоа го носи светот во состојба на постојана нестабилност, рече претседателот на Советот за безбедност на Русија Дмитриј Медведев .

Според него, Русија денес, како СССР во минатото, отсекогаш била таа што ги достигнува Соединетите држави во однос на нивото на закана за противникот.

Тој потсети и на кубанската ракетна криза од 1962 година, кога Советскиот сојуз, како одговор на Америка, распореди стратешко офанзивно оружје на Куба.

Во тие услови, САД преминаа на понатамошно соочување, потсетува Медведев.

Тој верува дека два моменти се издвоиле во таа криза.

Долгорочниот одговор не е само појава на ракети покрај брегот на Соединетите држави. Како прво, тоа беше демонстрација и што е уште поважно, подигнување на свеста во западните земји за инфраструктурните способности на нашата земја за распоредување воени бази во кои било дел од светот, рече тој.

Друг таков аспект беше дека „ситуацијата, која беше на работ на војна“, ја спасија водачите на двете суперсили, кои ја задржаа трезвеноста за да ја проценат ситуацијата, кои ја препознаа и прифатија мудроста на компромис и затоа беа подготвени да направат отстапки, прецизира Медведев.

Тој исто така посочува дека во еден момент лидерите зборувале директно, во некои моменти тие не зборувале, „но во секој случај имаше рамноправен дијалог меѓу СССР и САД, што не беше спроведено на јазикот на заканите и ултиматумите“.

Медведев ги посоветува Соединетите држави да користат директна комуникација со Русија не само како телефон со кој можат да стапат во контакт, туку и како можност за отворен дијалог.